Česnáček lékařský

20. dubna 2017 v 8:00 | jj
Tahle úžasná jarní bylinka mi upřímně učarovala.
Skromná, jedlá léčivá, krásná...


Roste dost brzy na jaře a k vidění je zejména v nížinách, možná proto jsem ji na chalupě v Podkrkonoší nikdy nepotkala. Zato Hradec a Pardubice, tam je teď snad všude, kde technické služby ještě nestihly dělat brm brrrrm...
Ale je fakt, že i tak jim občas uteče... je to opravdu doslovně "plevílek" :).


Určitě ho "od vidění" zná každý, v těchto dnech je vidět všude :).




Léčivé účinky se dají dohledat na netu.
Dají se shrnout...

* antiseptické a hojivé účinky
* žvýkání listů při zánětech v ústní dutině, při paradentóze, zánětech dásní a uvolněných zubech - ke kloktání se dá použít lžíce bylinky zalitá 250 ml horké vody
* čerstvé listy na nehojící se rány
* čaje ze sušené bylinky
* tinktury z čerstvé bylinky - desinfekce močových cest, proti zánětům plic
* proti jarní únavě
* pro jarní očistu těla...

Má jemnější účinky než česnek medvědí, ale stejně jako on naprosto nejúčinnější je tak, jak je. Čerstvý. Třeba na chleba s máslem rozložit listy. Chutná pikantně a má hodně céčka :).
Tady jsem ho dala s medvědím česnekem na drožďovou pomazánku. Delikatesa :).


Nebo do těstovin...




Dá se i sušit, podle Vládi Vytáska, bylináře z Litovle, to ale vypadá takto:

"Sušením se určitý obsah vitamínů sníží, záleží jak rychle probíhá sušení, teplota při umělém sušení by neměla překročit 35°C, a také v čem se usušená nať uchovává, nejlepší jsou skleněné tmavé sklenice typu pracovnice. Doporučuji nechat celou usušenou nať v celku a teprve před použitím rozdrtit na prášek.
Bylinář Vláďa z Litovle"

Může se konzumovat nebo používat léčebně celé jaro léto, ale nejchutnější je prý do květů.
I jeho semínka se prý dají v lét sbírat a používat jako koření do jídla - jako třeba semínka hořčice. To jsem zatím nezkoušela, tak letos zkusím.

Našla jsem i recept na ocet - sklenici se šroubovacím uzávěrem volně naplňte čerstvými lodyhami, listy i poupaty, vše zalijte kvalitním octem tak, aby bylina byla dokonale zakrytá. Už po několika dnech je ocet hotový. Části bylin v něm mohou zůstat, než všechen ocet spotřebujete.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 3. května 2017 v 17:19 | Reagovat

Zrovna jsem se pustila do česnáčku a dnes či zítra vyjde - taky si myslím, že ideální je čerstvý. :-)

2 Jája Jája | E-mail | Web | 3. května 2017 v 23:35 | Reagovat

[1]: Mám pocit, že letos ho je snad ještě víc než minulý rok :). Nebo možná po něm víc koukám :).

3 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 3. května 2017 v 23:36 | Reagovat

[2]: Možná obojí. :-)
Heuréka - FF (i ty) jsi přežila bez hroucení! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama