Česnáček lékařský

Čtvrtek v 8:00 | jj
Tahle úžasná jarní bylinka mi upřímně učarovala.
Skromná, jedlá léčivá, krásná...


Roste dost brzy na jaře a k vidění je zejména v nížinách, možná proto jsem ji na chalupě v Podkrkonoší nikdy nepotkala. Zato Hradec a Pardubice, tam je teď snad všude, kde technické služby ještě nestihly dělat brm brrrrm...
Ale je fakt, že i tak jim občas uteče... je to opravdu doslovně "plevílek" :).


Určitě ho "od vidění" zná každý, v těchto dnech je vidět všude :).




Léčivé účinky se dají dohledat na netu.
Dají se shrnout...

* antiseptické a hojivé účinky
* žvýkání listů při zánětech v ústní dutině, při paradentóze, zánětech dásní a uvolněných zubech - ke kloktání se dá použít lžíce bylinky zalitá 250 ml horké vody
* čerstvé listy na nehojící se rány
* čaje ze sušené bylinky
* tinktury z čerstvé bylinky - desinfekce močových cest, proti zánětům plic
* proti jarní únavě
* pro jarní očistu těla...

Má jemnější účinky než česnek medvědí, ale stejně jako on naprosto nejúčinnější je tak, jak je. Čerstvý. Třeba na chleba s máslem rozložit listy. Chutná pikantně a má hodně céčka :).
Tady jsem ho dala s medvědím česnekem na drožďovou pomazánku. Delikatesa :).


Nebo do těstovin...




Dá se i sušit, podle Vládi Vytáska, bylináře z Litovle, to ale vypadá takto:

"Sušením se určitý obsah vitamínů sníží, záleží jak rychle probíhá sušení, teplota při umělém sušení by neměla překročit 35°C, a také v čem se usušená nať uchovává, nejlepší jsou skleněné tmavé sklenice typu pracovnice. Doporučuji nechat celou usušenou nať v celku a teprve před použitím rozdrtit na prášek.
Bylinář Vláďa z Litovle"

Může se konzumovat nebo používat léčebně celé jaro léto, ale nejchutnější je prý do květů.
I jeho semínka se prý dají v lét sbírat a používat jako koření do jídla - jako třeba semínka hořčice. To jsem zatím nezkoušela, tak letos zkusím.

Našla jsem i recept na ocet - sklenici se šroubovacím uzávěrem volně naplňte čerstvými lodyhami, listy i poupaty, vše zalijte kvalitním octem tak, aby bylina byla dokonale zakrytá. Už po několika dnech je ocet hotový. Části bylin v něm mohou zůstat, než všechen ocet spotřebujete.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama