Nebe v hubě s vychytávkami

27. června 2010 v 12:00 | jj, vychytával Jardíček |  Recepty BEZ MASA, jíme, pijeme...
Pokud si taky do svých osobních kuchařských knih píšete recepty s identifikací, od koho který recept je... napříkla kokosky podle Dany, peciválky podle paňmámy, rýžáno podle Hany... :) Tak u tohohle receptu mám trochu problémeček :) Od Yany jsme dostali recept, který dostala od Davida, který ho poslal od Irenky, kde se to i jedlo... :) Kapku dlouhý název :)
Nebe v hubě

Základní recept najdete například tady:

A tady jsou naše (samozřejmě Jardíčkovy) vychytávky:

Absolutně nejdůležitější vychytávka
- sežrat co nejvíc kousků dřív než ostatní.

Pečení těsta
- na normální plech to dalo cca 5 mm tlustou placku a ta se v horkovzdušné na 200 udělala za necelých 9 minut - normální trouba peče pomaleji a jakoby o 20st níž než horkovzdušná, ale i tak je 15 minut dost - chce to opravdu hlídat
- placky jsou poměrně křehké, takže pozor při přesouvání na vrstvu krému.

Krém
- v zásadě bez problémů, chce to opravdu důkladně třít, aby byl hladký
- ta troška citronové šťávy tam není skoro cítit a přitom je tam výborná - jinak je buchta poměrně nudně sladká - takže šťávy klidně dvojnásobek a kvůli aroma klidně i pár pořádných strouhnutí důkladně omyté citronové kůry
- krému je poměrně málo - částečně se vstřebá do placek, takže ve výsledku je ho tam pár milimetrů - sneslo by to o půlku víc.

Ořechy
- ořechy jsou dost drahá věc a 350g je pořádná porce - na druhou stranu je to dávka, která opravdu tak akorát pokryje povrch - takže u nás to vyhrály neloupané mandle v akci 89,- za půl kila (10 minut ve vařící vodě, "vytlačit" ze šlupek a v předehřáté troubě nechat pár minut do vyschnutí, aby šly drtit) - po pár dávkách v malém mixérku, který z nich udělal hromádku nepravidelných mnohostěnů o průměru 1-2 mm.

Odležení
- placky jsou použitelně měkké po 24 hodinách v chladu - problém je, že griliášová vrstva na vrchu, první den tak slastně křupající, měkne také, takže buchta je v podstatě každý den jiná - strop je tak 3-4 dny - nedoporučuji ledničku, protože tam je větší vlhko, než se zdá.

Můj dodateček:
Heru doma nemáme, máme máslo... rum v tom nebyl... mandle milujeme :) a bylo to tak moc dobrý, že to bylo pryč opravdu hned :) a jedla jsem to i já s nadšením, i když sladký nijak výrazně nepreferuju :) Jája
 


Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Hanka Hanka | Web | 27. června 2010 v 19:45 | Reagovat

Tenhle moučník nemá moc konkurentů, název sedí a ta vychytávka je přesná! :-D
Přeji krásný nedělní večer. Hanka :-)

2 Iva Iva | Web | 27. června 2010 v 22:07 | Reagovat

Znám, velká dobrota.

3 bába bába | E-mail | 28. června 2010 v 17:12 | Reagovat

Potvrzuji, velice dobré, velice pracné, velice drahé (obzvláště s mandlemi - ale o to lepší). Ne že bych to kdy zkoušela, ale pozvat se ráda nechám.

4 Jája Jája | Web | 28. června 2010 v 22:17 | Reagovat

[3]: Nojo, problém ale je, jak víš, že Jardíček málokdy co opakuje :-)

5 Yana Yana | 2. července 2010 v 7:36 | Reagovat

... Jájinka přinesla ochutnat Jardíčkův výtvor do práce .... Úžasná záležitost :)

6 Jája Jája | 2. července 2010 v 22:45 | Reagovat

[5]: Myslíš naši Nemalou? To je taky Jardíčkův výtvor :-D No, okusila jsem obé... a nedá se srovnávat :-D

7 Lipetka Lipetka | Web | 4. září 2010 v 1:15 | Reagovat

Už jsem ho měla taky od kolegyňky, ořechy zaražené v zubech, ale statečně jsem žvýkala jeden za druhým. Bylo to moc dobré.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.